فهرست مطالب

هستی و شناخت (نامه مفید) - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1394)

نشریه هستی و شناخت (نامه مفید)
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1394)

  • 152 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1394/11/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • امیر دیوانی صفحه 3
    از بحث های فلسفی مورد اهتمام در فلسفه اسلامی و فلسفه غرب مشخص کردن مرزهای شناخت عقل انسانی از واقع است. به تبع مرزهای وجودی عقل در شناخت، مرزهای سخن و گفتار عقل در مقام اخبار از واقع به میان می آید. در مقاله حاضر کوشش شده است تا مرزهای شناختاری و گفتاری عقل با ملاک هایی بیان شود که با توجه به آن ها سکوت های ممکن و سکوت های ضروری عقل در مقام اخبار از واقع مشخص شود. در عین حال، متعلق سکوت ضروری عقل به وجهی در دسترس گفتار عقلی قرار می گیرد. اینکه چگونه این گفتار و آن سکوت با هم بدون تناقض جمع می شود، به ساختار عقل از یک طرف و خصوصیت آن متعلق از طرف دیگر باز می گردد.
    کلیدواژگان: نفس ناطقه، مرز وجودی عقل، شناخت عقل، گفتار عقل
  • سیدمسعود موسوی کریمی صفحه 21
    در جستجوی بهترین راه ممکن برای آزمون و تایید باورهای دینی، نخست نسبت شناخت افلاطونی با شناخت های عقلی و تجربی تبیین شده است. سپس نشان داده شده است که چگونه از آموزه های افلاطونی برای تبیین پدیده ها و توجیه باورهای دینی استفاده می شود. در آخر، در ضمن نقد مبانی افلاطونی روشن شده است که شناخت افلاطونی، یا آنچه در ادبیات دینی «شناخت عرفانی» خوانده می شود، خود فاقد تبیین و توجیه فلسفی کافی است، و در نتیجه شایستگی آن را ندارد که پایه توجیه شناخت دینی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شناخت دینی، شناخت افلاطونی، عرفان
  • محمد باقر قمی صفحه 37
    در این جستار برآنیم اصول وجود شناختی و معرفت شناختی افلاطون در محاورات اولیه و به خصوص لاخس، خارمیدس، اوثیفرون، اوتیدموس و هیپیاس بزرگ را بر مبنای سه عنصر آنچه «دور سقراطی» می نامیم یعنی پرسش سقراطی، ادعای سقراطی انکار دانش و النخوس مورد بررسی قرار دهیم. حاصل این بررسی شش اصل وجود - معرفت شناختی است: شناخت الف، معرفت شناسی دوقطبی، وجودشناسی دو قطبی، معرفت گسسته، وجود گسسته و معرفت وجود. اگر چه این اصول عمدتا جدید نبوده و پیش تر مورد بحث محققان قرار گرفته اند، آنچه مورد نظر این جستار است در نظر گرفتن این اصول در کنار یکدیگر و تاکید بر هماهنگی و مطلق بودن آن هاست. تناسب و هماهنگی میان اصول معرفت شناختی و اصول وجودشناختی و همسانی آن ها در برخی ویژگی ها همچون مطلق بودن و گسستگی علاوه بر آنکه نشان دهنده سازگاری نظری محاورات اولیه است، می تواند تاییدی بر نتایج این تحقیق باشد.
    کلیدواژگان: افلاطون، وجود، معرفت، محاورات اولیه
  • فاطمه بختیاری صفحه 55
    نظر رایج درباره اسپینوزا آن است که او فیلسوف عقل گرایی است که تخیل را پایین ترین مرتبه معرفت دانسته و جایگاهی درخور التفات برای تخیل قائل نبوده است. این مقاله با تحلیل دو محصول مهم تخیل اسپینوزا، یعنی مفاهیم توهمی انسان آزاد و حکومت مردم سالاری نشان می دهد، اخذ چنین دیدگاهی در باب جایگاه تخیل در نظر اسپینوزا روا نیست، چرا که اسپینوزا با بکارگیری قوه تخیل این دو مفهوم را خلق می کند تا برای فرد انسان و جامعه انسانی الگویی ارائه کند: الگویی که فرد و جامعه با تلاش در تشبه به آن می توانند به میزان بیشتری از آزادی دست یابد. همین مطلب نشانگر آن است که تخیل در تفکر اسپینوزا از جایگاهی درخور و مهم برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: اسپینوزا، تخیل، توهم، انسان آزاد، مردم سالاری
  • حسین زمانی ها صفحه 73
    از نظر ویکو روش تفکر دکارتی مبتنی بر تجزیه و تحلیل مفاهیم و غایت آن نیز رسیدن به یقین است که این یقین نیز تنها در پرتو وضوح و تمایز حاصل می شود. از آنجا که از نظر دکارت در مطالعه تاریخ و فرهنگ نمی توان به چنین وضوح و تمایزی دست یافت، این دسته از علوم در روش وی جایگاهی ندارند. ویکو بر این باور است که عقل دکارتی عقلی است که دچار گسست از تاریخ، جامعه و گذشته خود شده است. وی اشکال عمده روش تفکر دکارتی را نادیده گرفتن نقش و جایگاه قوه خیال در فرآیند بسط تاریخی عقل می داند. ویکو با نظر به روش اندیشه قدما نوعی از تفکر و تعقل را با عنوان حکمت شاعرانه معرفی می کند. در این روش عقل با کمک قوه خیال به جای تجزیه، تحلیل و نقد مسائل به یافتن و ایجاد ارتباط بین مسائل مختلف مبادرت ورزیده و از این طریق، راه های جدیدی را می گشاید. تفکر شاعرانه انسان را جدای از طبیعت، تاریخ و جامعه در نظر نگرفته، بلکه در جستجوی وحدت و یگانگی است.
    کلیدواژگان: ویکو، دکارت، تفکر انتقادی، قوه خیال، تفکر شاعرانه
  • ضیاء موحد، حسین شقاقی صفحه 89
    کواین از تجربه گرایانی است که منتقد تجربه گرایان پیش از خود است. در این مقاله نشان می دهیم که کواین در واقع منتقد سنت معرفت شناسی ای است که دکارت موسس آن است و تجربه گرایانی که کواین منتقد آنان است نیز در واقع بخشی از این سنت محسوب می شوند، چرا که اندیشه های آن ها واجد ویژگی های اصلی این سنت است. در اینجا به ویژه به دو ویژگی این سنت، یعنی مبناگرایی و محوریت مسئله توجیه تمرکز می کنیم. در نهایت نشان می دهیم معرفت شناسی کواین هر دوی این ویژگی ها را رد می کند. دو خصوصیت از معرفت شناسی کواین که در اینجا نقش تعیین کننده ای دارند، کل گرایی و طبیعی گرایی او هستند.
    کلیدواژگان: مبانی گرایش توجیه، کل گرایی، طبیعی گرایی، شکاکیت
  • محمد مهدی اردبیلی، محمد اصغری صفحه 113
    عمدتا پدیدارشناسی روح را اولین اثر هگل می دانند که در آن برای نخستین بار رویکرد دیالکتیکی خاص وی تبیین شده است. اما معمولا فراموش می شود که پدیدارشناسی روح، نه اثری مستقل، بلکه نتیجه فلسفه ورزی های دوران ینا (1801-1806) است که نتیجه آن علاوه بر متون متعدد، مجموعه «دست نوشته های نظام ینا» است که در آن هگل برای نخستین بار از شکلی از حقیقت نظام مند در قالب یک فرآیند کلی سخن می گوید. یکی از مهم ترین بخش های این نظام «متافیزیک» نام دارد که هگل در آن، گذاری دیالکتیکی از نخستین مبانی فهم بشری (اصل امتناع تناقض) تا والاترین تجلی حقیقت (روح مطلق) را به نمایش می گذارد. از این متن، نه تنها در زبان فارسی هیچ شرحی در دسترس نیست، بلکه حتی در عالم انگلیسی زبان نیز به ندرت به آن اشاره شده است. به همین منظور، مقاله حاضر سه بخش اصلی برسازنده متافیزیک ینا، یعنی گذار از «شناخت در مقام نظام اصول نخستین» به «متافیزیک ابژکتیویته» و در نهایت «متافیزیک سوبژکتیویته» را مورد واکاوی قرار خواهد داد.
    کلیدواژگان: هگل، متافیزیک، نظام ینا، روح مطلق، پدیدارشناسی
  • محمد هانی جعفریان، میرسعید موسوی کریمی صفحه 133
    در رسائل مشرقی ابن سینا استفاده از زبان استدلال را کنار نهاده و حکمت خود را به صورت تمثیل و با استفاده از زبان داستانی بیان می دارد. مقاله حاضر در بررسی دلایل استفاده وی از هنر برای طرح مسائل فلسفی، ابتدا به کارکرد خاص صورت داستانی برای بوعلی پرداخته و نشان می دهد که زبان مخیل شعر در هدایت اخلاقی مخاطبین حکمت ابن سینا از جایگاه خاصی برخوردار است. در ادامه، با بررسی اشتراکات بین هنر و اخلاق در نگاه فلسفی ابن سینا، مبانی نظری طرح مسائل اخلاقی در محملی فراهم آمده از هنر بررسی و ذیل توضیح نقش خیال در فرآیند معرفتی تجرید، استفاده بوعلی از این نوع زبان برای پرداخت به اخلاق مستدل خواهد شد. در انتها نیز، با توسل به نقش واسط خیال بین ادراک از محسوسات و معقولات، پیوند بین ساحات گوناگون اخلاق ابن سینا به عنوان دیگر نتیجه استفاده وی از زبانی مخیل و تمثیلی معرفی خواهد گردید.
    کلیدواژگان: رسایل مشرفی، اخلاق، خیال، شعر، تجرید
|
  • Amir Divani Page 3
    One of the most interesting topics in Islamic and Western Philosophy is to determine the boundaries and limits of reason in knowing the real world. Following the existential limits of reason in knowing the reality, we come to its limits in announcing and asserting the facts. In this article, by appealing to the authorized criterions, I try to show both the cognitive and the assertive limits of reason and, thus, to determine the realm of necessary silence of reason about the objects of the world. However, the realm and object of necessary silence of reason is attainable to rational speech in a specific way. The structure of the reason and the special character of the objects allow that rational speech and rational silence come together without causing contradiction.
    Keywords: Rational Mind, Existential Limit of Reason, Reason's Knowledge, Reason's Speech
  • Seyed Masoud Moosavi Karimi Page 21
    In search for the best justification of religious belief, first platonic knowledge is examined vis-à-vis empirical and rational knowledge. Then, it is illustrated how platonic teachings has been used to explain and justify religious belief. Finally, through the criticism of the use of platonic knowledge, it has been shown that Islamic mysticism or Irfan does not provide any justified knowledge and, therefore, cannot be used as the epistemological basis for religious belief.
    Keywords: Religious Knowledge, Platonic Knowledge, Irfan
  • Mohammad Bagher Ghomi Page 37
    This article intends to draw out the ontological as well as epistemological principles of Plato’s early dialogues specially Laches, Euthyphro, Euthydemus and Hippias Major, based on three elements that I call 'Socratic circle', namely Socratic question, his disavowal of knowledge and elenchus. Those principles are enumerated as knowledge of what X is, bipolar epistemology, bipolar ontolgy, split knowledge, split being and knowledge of being. This article tries to show that these principles are consistent. The parallelism of the epistemological principles with the ontological ones and their similarity in some specifications, like their being absolute and split, are taken as evidence for such claim.
    Keywords: Plato, Being, Knowledge, Early Dialogues
  • Fatemeh Bakhtiari Page 55
    It is commonly believed that Spinoza is a rationalist philosopher who considers imagination as the lowest kind of knowledge and of the least importance. Through examining two important ideas of Spinoz’s, i.e., imaginary concepts of free man and democracy, and by showing the importance of these ideas in Spinoza’s philosophy, I argue that, contrary to received view, imagination has a very important role in Spinoza’s philosophical system.
    Keywords: Democracy, Fiction, Free Man, Imagination, Spinoza
  • Hossein Zamaniha Page 73
    In Vico's viewpoint, Cartesian thinking method is based on segregation and analysis of concepts, and the ultimate aim of this method is gaining certainty. The certainty is merely achievable in the frame of clearance and distinctness. For Descartes, it is impossible to achieve clearance and distinctness in historical and cultural studies, thus there is no place for such branches of knowledge in his method. According to Vico, Cartesian reason is devoided from its past, history and society. In his view, the crucial fault of Cartesian reason is its neglect of the role of faculty of imagination in the process of historical development of reason. Vico introduces a kind of thinking method among the ancients, which he calls poetic wisdom. In this method, reason with the aid of imagination, instead of segregation, analysis and criticism, attempts to find and make relation between different issues and domains that finally leads to new horizons. Poetic wisdom does not make human devoided from nature, history and society, rather it seeks synthesis and unity.
    Keywords: Vico, Descartes, Critical Thinking, Imaginative Faculty, Poetic Thinking
  • Ziya Movahed, Hossein Shaqaqi Page 89
    Quine is an empiricist. But he objects the previous empiricists. We want to show that Quine is in fact an objector of the epistemological tradition that Descartes founded, and the empiricists that Quine objects are followers of that tradition. Here we emphasize two specifications of Cartesian tradition: (1) foundationalism (2) trying to answer the problem of justification. We show that Quine’s epistemology rejects both of these. Two traits of Quine’s epistemology that have important roles here are holism and naturalism.
    Keywords: Foundationalism, Justification, Holism, Naturalism, Skepticism
  • Mohammad Mahdi Ardebili, Mohammad Asghari Page 113
    Phenomenology of Spirit is commonly considered Hegel’s debut where he explained, for the first time, his unique dialectical approach. However, it is usually forgotten that the Phenomenology of Spirit is not an independent work, but a result of Jena's philosophizing period (1801-1806) which produced, in addition to a number of other texts, a collection of manuscripts of Jena’s system (Jenaer Systementwürfe). In this collection, Hegel initiates the idea of 'systematic truth' as a 'universal process'. One of the most essential parts of this system is Metaphysics, in which Hegel implies a dialectical transition from first grounds of human understanding (principle of contradiction) to the sublime form of truth (absolute spirit). The present paper analyzes three main parts of Jena’s Metaphysics – that is, transition from ‘Cognition as a System of First Principles’ to ‘Metaphysics of Objectivity’, and finally to ‘Metaphysics of Subjectivity’.
    Keywords: Hegel, Metaphysics, Jena's System, Absolute Spirit, Phenomenology
  • Mohammad Hani Jafarian, Mirsaeid Moosavi Karimi Page 133
    In his Oriental Essays, Ibn-Sina puts away the languge of argument, and presents his philosophy by using fictional language and metaphors. To investigate why Ibn-Sina has used such an artistic language, in this paper, first, we will consider the special function of genere of fiction in Ibn-Sina’s opinion. It will be shown that for Ibn-Sina the imaginary language of poem has exceptional role in moral guiding the addressees of his philosophy. Then, by focusing on the common points between art and morality from Ibn-Sina’s philosophical point of view, the theoretical foundations of studying ethical problems in a framework of art will be examined. After explaining the role of imaginal power in the epistemic process of abstraction, we will show how Ibn-Sina has used an imaginary language to make his moral principles acceptable. Finally, by appealing to imagination as a mediator between sense-perception and intellectual discernment, the relation between vrious aspects and fields of Ibn- Sina’s moral philosophy as another consequence of his use of metaphors and imaginative language will be introduced.
    Keywords: Oriental Essays, Moral, Imagination, Poetry, Abstraction